میکروب شناسی در بخش طبی آزمایشگاه قرار داشته و به دستگاه های اتوماتیک وابسته نیست. در بخش میکروب شناسی، بر پایه نمونه های بالینی و تشخیص نهایی با انجام آزمایشات، باکتری ها از محیط کشت عمومی، بیوشیمی ،اختصاصی، شناسایی و جداسازی می شوند. در ادامه مطلب درباره تاریخ میکروب شناسی و دستورالعمل های بخش کنترل کیفی این بخش توضیحاتی داده شده است.
این نوع آزمایشات به منظور بررسی و شناسایی مقاومت آنتی بیوتیکی نیز انجام می شود و تاثیر بسزایی در کاهش بیماری های نشات گرفته از باکتری و میکروب داشته اند.
اما قبل از آنکه درباره بخش میکروب شناسی آزمایشگاه صحبت کنیم، ابتدا به طور مختصر درباره تاریخچه میکروب شناسی و تاثیر آن در خدمات درمانی جهانی صحبت خواهیم کرد.
میکروب شناسی، بخشی از رشته میکروبیولوژی است که در ارتباط با آن باکتری ها، ویروس ها و انواع دیگر میکروارگانیسم ها شناخته می شود.
برای درخواست هرگونه مشاوره، انجام آزمایش و ثبت درخواست تلفنی نمونهگیری (در آزمایشگاه، منزل، محل کار)
با تلفن 1650 برای استان تهران و تلفن 36296001-021 برای دیگر استانها
با آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک پزشکی پارس لب تماس بگیرید.
تاریخچه میکروب شناسی:
میکروب شناسی با توسعه میکروسکوپ آغاز شد که در ائاسط قرن نوزدهم، چندین نوع میکروب و باکتری ها شناخته شده بودند.اما روش های نوین و تکنولوژی جدید در سال های ۱۸۷۰ آغاز شده است.
اما اکتشافات مهم در سالهای ۱۸۸۰ و ۱۸۸۱ اتفاق افتاد و در همان دوره ها واکسن وروش های پیشگیری از برخی بیماری ها نیز کشف شدند.
از پیشرفت های مهم در این حوزه، کشف آنتی بیوتیک ها هستند، این مواد به کلی این بیماری ها را ریشه کن نکرده اند اما ابزار درمانی قدرتمندی هستند. به طور کلی ۹۰درصد عفونت های ایجاد شده، ناشی از باکتری ها هستند.در کشورهای در حال توسعه انواع عفونتهای باکتریایی اغلب تحت تاثیر مخربی بر سلامت افراد دارد که می تواند ناشی از سوء تغذیه، عفونت های انگلی و عدم رعایت موارد بهداشتی باشد.
انواع کشت ها در بخش میکروب شناسی
- کشت خون
- کشت مایع منی
- کشت مدفوع
- کشت ادرار
- کشت واژینال
- کشت مجرا
- کشت زخم
- کشت مایع مغزی و نخاعی
کنترل کیفی بخش میکروب شناسی
منظور از کنترل کیفی چیست؟
آزمایشگاه ها، تدابیر و دستورالعمل هایی را برای مطالعه خطاهای آزمایشگاهی برنامه ریزی می کنند تا این خطاها به حداقل برسد. اما محدوده کنترل کیفی بسیار وسیع است، بدین منظور یک چرخه برای کنترل کیفی در نظر گرفته می شود به این صورت که از گرفتن نمونه تا بررسی آن و ارائه جواب آزمایش، باید پروتکل کنترل کیفیت انجام گیرد.
روش هایی برای تضمین کیفی نیز مد نظر است مانند: رو شهای تضمین کیفیت، متغیرهای پیش از انجام آزمایش، متغیرهای حین آزمایش، متغیر های پس از آزمایش و کنترل متغیرهای موثر بر کیفیت و..
کنترل کیفی بخش میکروب شناسی نیز بسیار حائز اهمیت است و باید به صورت برنامه ریزی شده ومنجسم انجام گردد.
درآخر باید بگوییم، آنچه در یک آزمایشگاه بسیار مهم است، دقت و کیفیت مراحل انجام کار است که تعیین کننده هستند، بنابراین اگر طبق توصیه پزشک به دنبال انجام تست و آزمایشی هستید، حتما برای انجام آن به بهترین آزمایشگاه ورامین مراجعه نمایید تا بتوان به نتایج اعتماد کرد و براساس آنها دستورالعمل درمانی را ارائه داد.