منظور از اوره خون (urea) چیست؟ | آزمایش، پیشگیری و درمان اوره بالا

منظور از اوره خون (urea) چیست؟ | آزمایش، پیشگیری و درمان اوره بالا

فرآیند متابولیسم پروتئین در بدن، باعث تولید مواد زائدی مانند اوره و اسید اوریک می‌شود که حاوی نیتروژن هستند. اوره، که محصول نهایی تجزیه پروتئین‌ها است، در کبد تولید می‌شود و توسط کلیه‌ها از بدن دفع می‌گردد.

بالا بودن اوره خون در آزمایش شما می‌تواند نشان‌دهنده یک مشکل جدی مثل (اختلال در عملکرد کلیه‌ها) باشد و باعث از کار افتادن کلیه‌ها، مسمومیت در فرد، بروز مشکلات قلبی و عروقی و موارد دیگر شود.

آزمایش اوره خون جهت تشخیص اوره خون بالا یا پایین توسط پزشک تجویز می‌شود. همچنین، میزان نیتروژن اوره خون هم با آزمایش BUN خون یا آزمایش نیتروژن اوره خون مشخص می‌گردد.

در این مقاله ما با علائم اوره خون بالا، مواردی که آزمایش اوره خون تجویز می‌شود، پیشگیری، درمان و روش کاهش اوره خون آشنا می‌شویم.

با انجام تست BUN خون و تست اوره خون در بهترین آزمایشگاه ورامین و حوزه پاکدشت، قرچک، پیشوا و جوادآباد، می‌توان به طور دقیق‌تر از سطح اوره و نیتروژن اوره خون مطلع شد و از سلامت کلیه‌ها و سایر اعضا اطمینان یافت.

اوره خون بالا نشانه چیست؟

به طور کلی معمولاً برای بزرگسالان محدوده 7 تا 20 mg/dL و برای کودکان هم محدوده 3.5 تا 7 mg/dL جزء مقادیر نرمال سطح اوره خون تلقی می‌شود.

زمانی که سطح اوره خون در آزمایش از حد طبیعی بالاتر است (اوره خون بالا)، این امر می‌تواند نشانه‌ای از مشکلات مختلفی در بدن از جمله اختلال در عملکرد کلیه‌ها، سنگ کلیه، عفونت و بیماری‌های کیست در کلیه، خونریزی داخلی، مشکلات قلبی، کم آبی بدن یا تجمع مایعات در بدن باشد.

نکته: پایین بودن میزان اوره خون در آزمایش می‌تواند نشان‌دهنده مشکلاتی نظیر سوء تغذیه، بیماری‌های کبد و بالا بودن میزان مایعات بدن باشد. انتخاب بهترین آزمایشگاه در ورامین، پاکدشت، قرچک، پیشوا و جوادآباد منجر به کسب نتایج آزمایشگاهی دقیق می‌شود.

  • علائم اوره خون بالا

میزان پایین یا بالا اوره خون در آزمایش به راحتی مشخص می‌شود. برخی از رایج‌ترین علائم اوره خون بالا عباتند از:

  • مشکلات قلبی عروقی: افزایش فشار خون و غلظت خون از جمله عوارض رایج افزایش اوره خون هستند که می‌توانند منجر به مشکلات قلبی شوند.
  • اختلالات پوستی: خشکی و خارش پوست به دلیل تجمع سموم در بدن و اختلال در عملکرد کلیه‌ها رخ می‌دهد.
  • مشکلات عصبی: بی‌حسی و گزگز کردن دست‌ها و پاها به دلیل آسیب به اعصاب ناشی از تجمع مواد زائد در بدن رخ می‌دهد.
  • مشکلات گوارشی: ایجاد حالت تهوع و استفراغ از دیگر علائم افزایش اوره خون هستند که به دلیل اختلال در عملکرد کلیه‌ها و تجمع سموم در بدن ایجاد می‌شوند.

در کنار این موارد، ملتهب شدن پاها، وجود احساس ضعف، خستگی و گیجی و تکرر ادرار از جمله علائم رایج افزایش اوره در خون می‌باشند.

آزمایش اوره خون چیست؟

آزمایش اوره خون یک آزمایش خون ساده و غیرتهاجمی است که برای ارزیابی عملکرد کلیه‌ها و متابولیسم پروتئین در بدن انجام می‌شود. برای انجام تست اوره خون نیاز به ناشتا بودن نیست، اما اگر در کنار آزمایش اوره خون، بررسی‌های دیگری در خون هم لازم است انجام شود، در آن صورت ممکن است که نیاز به ناشتا بودن شما باشد.

جهت اندازه‌گیزی اوره خون در آزمایش اوره، پس از ضدعفونی بازو فرد به آن قسمت سوزن سرنگ را وارد می‌کنند و به این ترتیب مقداری از خون فرد برای انجام بررسی‌های لازم گرفته شود. برای تشخیص نقرس و سنگ کلیه، آزمایش اوره و آزمایش کراتینین خون از جمله آزمایشات مهم می‌باشند.

با دقت در انتخاب بهترین آزمایشگاه در ورامین و شهرهای دیگر (پاکدشت، قرچک، پیشوا و جوادآباد) می‌توان به نتایج آزمایش اوره خون اطمینان یافت و از سلامت خود مطمئن شد.

نکته: توجه داشته باشید که مصرف برخی داروها از جمله لوزارتان، پروپرانولول و… می‌توانند بر نتیجه آزمایش اوره خون تاثیر بگذارد. لذا لازم است که پیش از انجام آزمایش، پزشک خود را در جریان داروهایتان قرار دهید.

  • مواردی که آزمایش اوره خون تجویز می‌شود؟

از اصلی‌ترین دلایل تست اوره خون، ارزیابی عملکرد کلیه‌ها و کبد می‌باشد. همچنین قبل از آغاز درمان بیماری‌های کلیوی، آزمایش اوره خون برای تعیین شدت بیماری و برنامه‌ریزی درمان تجویز می‌شود. اگر پزشک به بیماری کلیوی در بیمار مشکوک باشد، این آزمایش را برای تأیید تشخیص تجویز می‌کند.

در کنار این موارد، در بسیاری از بیمارستان‌ها، آزمایش اوره خون به عنوان بخشی از آزمایش‌های روتین برای بیماران بستری انجام می‌شود. همچنین وجود علائمی مانند تغییر رنگ ادرار، تورم در اندام‌ها و تغییر در میزان دفع ادرار باعث شک و تردید پزشک به اوره خون بالا و تجویز تست اوره خون می‌گردد.

آزمایش BUN خون یا نیتروژن اوره خون چیست؟

آزمایش نیتروژن اوره خون (Test Blood Urea Nitrogen یا به طور مخفف BUN Test) میزان نیتروژن اوره خون شما را اندازه گیری می کند. آزمایش BUN خون به پزشک یا متخصص کمک می‌کند تا تشخیص دهد که آیا کلیه‌های شما همانطور که باید کار می‌کنند یا خیر. سطح نیتروژن خون با توجه به سن و جنسیت فرد متفاوت می‌باشد. میزان غیر طبیعی BUN خون ممکن است نشان‌دهنده یک وضعیت سلامتی، از جمله آسیب کلیه باشد.

اوره، یک ترکیب نیتروژنی است که هنگام تجزیه پروتئین‌های غذایی در بدن در کبد تولید می‌شود. این ماده به عنوان محصول نهایی متابولیسم پروتئین‌ها، از طریق خون به کلیه‌ها منتقل شده و توسط گلومرول‌ها فیلتر می‌شود. در نهایت، اوره به همراه آب و سایر مواد زائد از طریق لوله‌های کلیوی و حالب به مثانه رفته و از بدن به وسیله ادرار کردن دفع می‌شود.

آزمایش BUN خون با آزمایش اوره خون فرق دارد. در تست BUN خون (تست نیتروژن اوره خون)، اتم‌های نیتروژن مورد بررسی و ارزیابی قرار می‌گیرند، اما تست اوره خون به طور دقیق اوره را بررسی می‌کند. برای بیماران دچار مشکلات کبد و کلیه، انجام تست اوره خون یا BUN توصیه می‌شود.

آزمایش BUN خون یا نیتروژن اوره خون چیست؟

پیشگیری از اوره خون بالا

زیاد بودن اوره خون در آزمایش شما می‌تواند مشکل‌آفرین باشد. اوره خون بالا در صورت شدید بودن می‌تواند منجر به نارسایی کلیوی شود و به این ترتیب شما در نهایت نیاز به دیالیز خواهید داشت. برای پیشگیری از اوره خون بالا، راهکارهایی وجود دارد که در ذیل به برخی از آنها اشاره می‌شود:

  • استفاده از رژیم غذایی سالم: کاهش مصرف سدیم، فسفر و پتاسیم و افزایش مصرف میوه‌ها و سبزیجات از روش‌های موثر در کاهش اوره خون و پیشگیری از اوره بالا است.
  • کنترل بیماری‌های زمینه‌ای: کنترل کردن بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت، فشار خون و بیماری‌های قلبی عروقی می‌تواند از اوره خون بالا جلوگیری کند.
  • سبک زندگی سالم: با ترک سیگار، انجام فعالیت بدنی منظم و حفظ وزن مناسب و تناسب اندام می‌توان به کاهش اوره خون کمک کرد.

نکته: داشتن سابقه خانوادگی بیماری‌های کلیوی و بالا رفتن سن از عوامل خطر غیرقابل کنترلی می‌باشند که امر پیشگیری از اوره بالا را با مشکلاتی مواجه می‌کنند.

درمان و روش کاهش اوره خون

در مورد روش کاهش اوره خون و درمان اوره خون بالا باید گفت که درمان علت زمینه‌ای اوره خون بالا، مهم‌ترین درمان برای حل مشکل اوره خون زیاد است. به این ترتیب برای مثال، اگر علت افزایش اوره شما دیابتان باشد، با کنترل قند خون می‌توانید اوره خون بالای خود را هم کاهش دهید.

همچنین، دیالیز و پیوند کلیه هم می‌تواند در برخی مواقع (مانند نارسایی شدید کلیوی) یک گزینه درمانی خوب برای کاهش اوره خون باشد. در برخی موارد، ممکن است پزشک داروهایی هم برای کاهش اوره خون شما تجویز کند که این امر نیز تأثیرگذار است.

در کنار موارد بالا، افزایش مصرف آب هم یک روش کاهش اوره خون است. شما با افزایش مصرف آب هم می‌توانید به رقیق شدن خون و کاهش غلظت اوره کمک کنید. عدم مصرف غذاهای سرشار از پروتئین و لبنیات، کاهش مصرف نمک، موز، گوجه‌فرنگی و موارد دیگر نیز در کاهش اوره خون می‌توانند موثر واقع شوند.

درمان و روش کاهش اوره خون

آزمایشگاه پارس لب؛ بهترین آزمایشگاه در ورامین برای انجام آزمایش اوره خون و آزمایش BUN خون

آزمایشگاه پارس لب که به عنوان بهترین آزمایشگاه در حوزه ورامین، پاکدشت، قرچک، پیشوا و جوادآباد شناخته می‌شود، از کادر مجرب و امکانات بالا و پیشرفته‌ای برخوردار است که باعث می‌شود انجام آزمایشات مختلف (از جمله آزمایش اوره خون و آزمایش BUN خون یا نیتروژن اوره خون) به بهترین شکل انجام شود و بتوان به نتایج آزمایشات این آزمایشگاه اعتماد کرد.

آنچه از مقاله «منظور از اوره خون (urea) چیست؟ | آزمایش، پیشگیری و درمان اوره بالا» آموختیم

اوره یک ماده زائد نیتروژنی می‌باشد که در اثر تجزیه پروتئین‌ها در بدن تولید می‌شود. از آنجایی که بالا بودن اوره خون در آزمایش می‌تواند خطرناک و مشکل آفرین باشد، لذا آزمایش اوره خون برای بررسی سطح اوره خون (اوره خون بالا و پایین) انجام می‌شود. برای بررسی نیتروژن اوره خون و ارزیابی سلامت کلیه‌ها و کبد نیز توسط پزشک آزمایش BUN خون تجویز می‌شود.

اوره خون بالا سبب تکرر ادرار، افزایش فشار و غلظت خون، خشکی و خارش پوست، متورم‌ شدن پاها، گزگز کردن دست‌ها و پاها، ایجاد حالت تهوع و استفراغ و موارد دیگر می‌شود و نشان‌دهنده وجود اختلال در عملکرد کلیه‌ها، خونریزی گوارشی، مشکلات و نارسایی قلبی، کم آبی بدن یا تجمع مایعات در بدن است.

در مورد پیشگیری، درمان و روش کاهش اوره خون نیز باید گفت با انتخاب سبک زندگی سالم، ترک عادت‌های بد (مانند سیگار کشیدن)، داشتن تغذیه سالم، ورزش کردن، افزایش مصرف آب، کنترل بیماری‌های زمینه‌ای و درمان آنها، استفاده از دارو درمانی، انجام پیوند کلیه  و دیالیز (در برخی مواقع لازم)، می‌توان از افزایش اوره خون جلوگیری کرد و اوره خون بالا را درمان کرد.

در انتها باید گفت که انتخاب برترین آزمایشگاه در حوزه ورامین، پاکدشت، قرچک، پیشوا و جوادآباد به انجام درست آزمایشات و کسب نتایج آزمایشگاهی دقیق کمک می‌نماید.

  • منابع:

https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/17684-blood-urea-nitrogen-bun-test

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره و انجام آزمایش ۱۶۵۰